Created by MyFitnessPal - Free Calorie Counter

Friday, January 8, 2010

Doctor ada yang...???

Semua kejadian adalah benar, tidak yg tidak benar, melainkan yg benar2 berlaku.

Scene 1 - Aqil demam panas temp 38.5, Masa ni dah pukul 1 pagi, adalah kerana panic terusla bawak dia pergi ke clinic 24 hours berdekatan dgn rumah. Sampai2 je clinic, and masuk jumpa doctor

Doctor: Ya sakit apa?
Me: Anak saya ni demam panas, temp saya check tadi was 38.5
Doctor: Check the temperature, yes tinggi ni, tak boleh biarkan budak2 kecik mcm ni demam panas terlalu tinggi, kalau dibiarkan boleh kena sawan.
Me: Ok, doctor buatla utk turunkan temperature dia
Doctor: So awak decide la awak nak suruh saya buat mcmana
Me: Terkejut gila (dlm hati, aku doctor ke dia doctor, aku pulak yg dia suruh decide nak buat macamana)
Doctor: Ha cepatla decide nak suruh saya buat apa (dengar suara agak tinggi sedikit)
Me: Setahu saya kalau dah temp tinggi mcm ni nak bagi dia cepat turun, taruk ubat yg kena insert kat punggung tula
Doctor: Ok, kalau itu yg awak decide, saya buat yg itu la, betul awak decide utk insert ubat ni, or ada cara lain lagi
Me: Bertambah blur aku (dlm hati apa kenala dgn doctor ni), terdiam seketika
Doctor: So mcmana ni?
Me: Ya itu my decission doctor

Masa nak ambik ubat, terus aku tanya nurse tu, apa kena dengan doctor tu, betul2 doctor ke or bukan doctor. Masa dlm bilik doctor tu mmg rasa nak maki je dah doctor tu tapi mengenangkan anak sakit, takut pulak jadi apa2, so bersabar jela.

Scene 2 - Aku kena batuk yg teruk, bila mlm je batuk tak henti2, sampai susah nak tidur

Me: Doctor, saya kena batuk yg teruk, non stop batuk mlm2, kadang2 sampai ke pukul 4 am. tak tahanla mcm ni, esoknya saya kerja.
Doctor: Ok, kalau mcm tu saya bagi ubat batuk ni pada awak.
Tanpa periksa aku langsung, patutnya mestila dengar melalui stethoscope tu kan, utk tau samada aku dry cough or cough yg berkahak. And tak suruh pun aku nganga mulut.
Me: Okla fine aku makan ubat, sampai habis sebotol, batuk aku getting worst

Lepas habis ubat
Me: Doctor, saya dah makan ubat tu sampai habis dah, batuk saya bukannya getting better tapi getting worst
I think i kena dry coughla doctor, u should give me dry cough syrup, kalau tak bagi this one sampai bila pun i tak baik.
Doctor: Alright then, i give you dry cough syrup

Lepas aku makan dry cough syrup tu 2 hari my batuk getting better and beberapa hari lepas tu baik terus. So conclusion yg aku dpt kat sini, skrg ni kita kena la byk membaca mengenai ubat-ubatan, sbb kena bagi tau kat doctor apa ubat yg kita nak, kalau tak bagi tau nanti doctor bagi salah ubat pulak.

Hahahahah, serik dah aku nak pergi lagi ke clinic tu.

4 comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin