Created by MyFitnessPal - Free Calorie Counter

Thursday, November 5, 2009

Petua hilangkan batuk

I had a terrible batuk sampai la skrg, walaupun it's getting better since yesterday. Mula2 on 24 Oct, hahaha siap bagi date tu, sakit tekak sikit, then the next morning rasa mcm nak pecah tekak. I tak buat apa pun, just minum air suam byk2 & no no to air with ice. Then it's geting better & better. Tapi on Thursday agak2 dia dah nak totally baik, walaupun ada sipi2 lagi sakit tekak, lunch time saya sudah bantai makan ikan bakar with sambal belacan & air asam yg bukan main byk, pedas kan, and later in the evening minum air laici with ice. Mlm tu dah start nak kong2 batuk, tapi ok lagi. On friday rasa mcm bertambah perit, tapi malas nak gi clinic. Sekali on Saturday 31 Oct bangun je pagi terus suara hilang.

Malam Saturday, oh mlm minggu saya diserang batuk yg tak pernah2 seteruk ini, saya batuk & batuk non stop sampaila ke pukul 4am, tak boleh tidur ok. Dah tak tahan i went to clinic.

And i tried also NASI YG DIRENDAM DI DLM AIR SUAM, rendam at about 1 hour pastu minum. Ni petua org tua2 utk kembalikan suara kita yg dah hilang dek kerana batuk tu.

Lepas tu okla suara lama2 adala sikit2.

And i also minum air asam jawa, tapi according to my fren air asam jawa ni doctor kata akan mengeringkan lagi tekak. I think air asam jawa ni tak sesuai kalau batuk kering, because akan rasa lagi kering, which is how i feel after minum air asam jawa. Rasanya air asam jawa ni sesuai kalau jenis batuk yg byk kahak.

Then aku try pulak Honey & limau nipis, usually it works for me, kejap dah baik tapi kali ni, Oh i really had terrible night mare la, hari2 batuk & batuk di tengah mlm sampai pukul 3 pagi, and it last sampai la ke hari selasa 3rd Nov. Bayangkan dr 31 Oct - 3 Nov tiap mlm aku batuk tak henti2 sampai ke pukul 3 pagi, berapa lama je aku tidur, sampai mata pun naik lebam.

Aku pergi jumpa lagi doctor, this time doctor kata tekak aku dah bengkak & he gave me ubat hilangkan bengkak & ubat gargle.

And saya juga telah tulis di status FB saya semalam about my terrible cough. And one of my chinese friend suzzane gave me this petua yg 1st time aku dengar. Boil coca cola with a lots of ginger and then minum. And I did yesterday, oh mmg rasa sedikit lega lepas tu, still ada batuk sikit2, tapi tidak la aku batuk sampai ke pagi kan, So last night saya dpt jugak tidur walaupun ada sedikit ganguan batuk tapi tidak la terlalu teruk.

So guys kalau batuk & nak try petua2 di atas, cubala. It helps.

7 comments:

Adrina Adi said...

ni ada satu lagi petua. kicap sesudu dicampurkan dgn perahan limau nipis sedikit. try ler, insyaAllah boleh hilang batuk tu.

ceritacherita said...

ed,

thanks. will try tonite. aku dah tahap kronik tak tahan dgn batuk ni.

sueliah said...

mmgla kak kalau batuk susah nak baik lg2 batuk mngokol yg malam2 baru dia dtg x benti2..sue kena juga ari tu, su pregnant lak tu batuk smpai nk tkencing

tp idak ler berani cuba ptua2 tu jumpa doktor sajo klau x preggy dh sah cuba petua2 tu..x boleh tahan wo

ceritacherita said...

sue,
tula tension, lama sgt, pastu time mlm pulak tu dtg tak henti2, mmg tak leh tidurla dibuatnya.

ni dah 3 x jumpa doctor, sampai ubat semua pun dah habis, pun tak baik2 gak. itu yg try petua pun tak baik gak. adoi.

azraiasari said...

da sminggu gak batok nih..nk cuba petua tu satu2..if xjumpa page nih td,mau jek type keyword 'nenek kebayan'.hu2..

NSH said...

coco cola?huhu...high amount of sugar tu kan.bkesan ke

yaw woon chong said...

coca cola?batuk hilang..kencing manis dtg...hmmm think about it

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin