Created by MyFitnessPal - Free Calorie Counter

Friday, April 16, 2010

Artis - Perlu Berbahasa Inggeris or Melayu???

Siti Nurhaliza sentiasa berbahasa Melayu, sampaikan peminat dia tertunggu2 utk dia berbahasa Inggeris. Masa kat Albert Hall, London, cakap sepatah ramai yg bising sbb ramai yg nak dengar Siti berbahasa Inggeris dgn lebih byk.

Faizal Tahir selalu cakap Inggeris, sampai ramai pulak yg mengutuk suruh dia berbahasa Melayu. Mmm apa yg org nak sebenarnya ya, cakap Melayu salah, cakap Inggeris salah. hehehehe.

Si Mawi yg dah makin suram tu, tak kuasa aku nak letak gambar dia kat sini ya, Adala 2/3 patah dia cakap Inggeris masa class dgn Puan Fatimah,  semua jadi excited dok sorak2 bila dia tunjukkan kembali masa Concert Mingguan.



Tiz Zaqyah yg melonjak nama disbbkan Nur Kasih, mmg best pun citer tu kan.  Hari masa Anugerah Berita Harian dia bagi ucapan bila menang, I would like to thanks my parents, my fans, my friends and all those who involve in my career, lebih kurang gitula dia cakap.  The next day aku baca dlm News paper sudah kena, ada sorang peminat ni cakap menyesal dia vote Tiz ni, kalau tau dia suka cakap Inggeris tak mau vote.  Oh My God minat lakunan ke or minat org cakap kan.  Mmmm mcm2.  Tapi yala dia berlakon yg meletup tu citer NurKasih, so Tiz patut dari awal sudah tau.


Tapi cuba korang tengok my beloved artist ni,  SHEILA MAJID. Kalau sapa2 yg pernah pergi concert dia, most of the time mmg dia cakap English je.  Yg masih aku ingat sbb baru sgt, Showcase dia yg on 31/3 lepas.  Ada 2 perkataan je dia cakap Melayu, that was Nanti dulu, masa tu she reffering to one of the fans yg dah start nyanyi derusan ombak.  hehehehe. The rest mmg dia cakap English.  Tapi ada tak esoknya keluar paper org kutuk2 Sheila cakap English?  Dari dulu sampai skrg mmg tak de kan, padahal dia mmg cakap English all the time dlm concert dia.  Nak tau knp tak de org kutuk dia.

1. She knows her fans very well, fans dia pelbagai kaum,  and most of us mmg tak kisah dia nak cakap English ke Melayu ke, yg penting concert dia TEBABOM, THE BOMB. Itu yg penting.  Mmg fans dia semua the best.

2.  Most of the time dia cakap English masa show2 dia je, Tapi kalau kena interview dgn TV or Media she will speaks in Melalyu, sbb dia sgt2 peka dgn keadaan, yala tunjuk kat TV kan, di mana org akan sensitif jika dia cakap Inggeris time tu.

3. Kalau korang pernah tengok la Hiburan Minggu Ini, Zoom In kat RTM yg Sheila kendalikan.  Dia akan cakap Melayu je sepanjang2 show tu, dr mula sampaila habis.  Sbb dia sgt peka, RTM kan ramai org Melayu tengok, org2 di luar bandar tengok. So sekali lagi dia sgt peka kepada keadaan.

To all Malaysian artist out there, cewah mcm la bagus sgt aku ni kan tujukan kpd aris. Contohila Sheila Majid. Anda boleh menggunakan kedua2 Bahasa di negara Malaysia ni, lagi pun mmg Bahasa Melayu & Inggeris pun yg di ajar disekolah kan, tapi pandang la sekeliling anda bahasa mana yg perlu anda gunakan ketika tu.  And of course you should study about your fans, bagaimana fans anda, siapa fans ada.  Ecewah.

3 comments:

Adrina Adi said...

kalau nak dikenali antarabangsa atau menembusi pasaran antarabangsa, kena lah tau berbahasa inggeris.

kadang2 sedih gak, tgk artis2 malaysia yang zero knowledge dlm bahasa inggeris (contoh artis AF).

just my two cents.

ceritacherita said...

Ad,
Sgt betulkan.

Raihan Yazid said...

Sheila Majid is the best!!!!!!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin