Created by MyFitnessPal - Free Calorie Counter

Monday, August 9, 2010

I've been waiting for 16 years to get this - This is the good news that i want to tell you guys


I wrote this on facebook last week, the day after i got the good news.  Semua ingat aku pregnant ya?  Oh tidaklah, rezeki yg tu belum lagi, aku belum lagi mahu ke arah tu at this moment,  insyallah 1 - 2 years baru akan ku fikirkan.

Good news itu adalah mula2 saya kena dengar ceramah selama 5 jam.


Lepas tu saya ambik pulak ujian berkomputer.  Lulus dgn cemerlang tu, hahahaha konon. tapi gigih ok aku membaca buku, it took me 2 weeks after ceramah tu baru aku ambik ujian komputer ni tau, sbb aku nak betul2 ready, aku nak betul2 baca buku. sampai gi kerja pun aku bawak buku, habis budak2 office gelak. eh jgn ambik mudah tau, the questions right now is very tricky, byk yg akan confusekan kau, sbb jawapan dia adalah lebih kurang je. so kalau tak tekun baca buku alamat fail la, jgn pandang remeh, ramai yg fail ok.

And last week was the day,  dah la aku tunggu 16 years to get this license sekali kau, ambik aku org pertama. tak ke gigil lutut aku, mmg gigil, berapa kali aku gi toilet tau. hahahahah.  Ok why ambik masa sampai 16 years, gila lama kan, itu yg aku kata good news sgt tu, maybe pada org lain, alahai dpt lesen pun  kecoh mcm good news apa je, itu maybe pada org lain, but not for me, oh this is the big step for me. Nak tau citer.

Ok tahun 1994 aku pernah ambik lesen dah, tapi mula2 aku adalah fail bukit, pastu ambil lagi sekali, fail pulak parking, time tu kereta datsun yg keras gear, keras clutch, keras handbreak tu, sapa2 yg lulus time kereta datsun mmg hebat.  So time tu aku kat itm, nak ambik cuti lagi utk ambik lesen, bukannya senang, korang taula itm, hari2 ada class & dgn segala aktivitnya.  Maka lama2 lesen L aku pun udah mati.

Pastu utk ambik lagi sekali aku sgt takut, sbb apa aku takut, aku adalah sangat phobia bila dgr byk sgt accident kereta sana sini,  alhamdulillah bukanla aku pernah kena acccident, mintak dijauhkan la. tapi aku sgt2 ngeri bila dengar berita accident sana sini. Tak tau knp aku jadi takut nak bawak kereta. Sapa yg kenal aku, my bff, my bestest cousin, taula, berapa kali diorg suruh aku ambik lesen, aku rasa dah berbuih mulut diorng, tapi aku still buat dek.  Sbb aku takut.

Until my husband paksa aku this year, actually dia dah lama paksa ok, tapi aku still buat endah tak endah, sbb aku takut, bukan sbb lain, aku takut nak bawak kereta.  Tapi tah camne hubby aku pujuk punya pujuk. kira 5 tahun gak la baru dia berjaya pujuk.  last2 aku ambik keputasan sampai bila aku perlu takut, so i go for it.

Alhamdullilah, aku pass ok, pass akhirnya. That's why I am so happy, sbb bukan senang aku nak overcome ketakutan aku utk bawak kereta.  And why aku tangguh utk anounce it because i want to surprise my parents first, last saturday aku bawak kereta dr rumah aku ke rumah my parents, jauhnya ada la dlm 30km, jauhla utk aku yg takut ni kan, alhamdullillah aku dpt overcome ketakutkan aku.

And my parents of coursela terkejut, sbb diorng ingat mmg sampai sudahla aku ni takkan ambik lesen, and i never mentioned to them pun aku gi belajar driving ni. So it was really surprise and they were very happy akhirnya aku BERANI, ok BERANI. Diorg mcm tak percaya, berkali2 tanya betul ke ni. hehehehe.

And the 1st time i show  my driving license to my cousin Amy terus dia kata lesen terbang ya.  Ha jgn kau ingat lesen terbang ya cik Amy, aku tunjuk one by one ni, semua gambar ni menjadi bukti, penat tau aku gigih belajar. Ada masa terpaksa bawak Aqil & Mikhael.  Kalau korang nak tau, aku belajar dgn cikgu drving school on saturday & sunday, but dgn my hubby pulak from monday - friday, gigih ok, sbb aku terpaksa overcome ketakutan aku.

Korang jgn ingat sbb hubby aku kerja bahagian hal ehwal kereta aku senang2 nak dpt lesen terbang, jgn harap kalau ada pun, i don't think so ada lagi lesen terbang, kalau ada pun,  jgn percaya, tipu, nanti nak renew sah2 tak leh, tapi kalau ada pun korang ingat hubby aku nak bagi, jgn harap, dia nak aku belajar dari a - z, ambik test dr a - z mcm org lain.


And finally aku BERANI ok, and aku berjaya dpt lesen, semuanya sekali ok, tak de ulangan test ya.  And this is the car that i'm going to drive. Ha AWAS kalau ada  yg nak kutuk2 kancil, hari tu dah ada org kutuk myvi, walaupun kereta sendiri, heran aku org yg suka kutuk kereta sendiri ni,  tak kenang jasa ke yg kereta tu la yg bawak kita ke sana ke mari, and compare pulak dgn BMW, gila ke apa, mmg la jauh beza. AWAS, jgn pulak ada yg compare kancil ni dgn mercedez pulak ya.  Opocot, heheheheheh.

Well, panjang lebarkan entry ni, sekali sekala, because I am SO HAPPY.  Nak kata aku over kata la, tak kisah.  Vromm vroom Kancil.

12 comments:

Baiti Mustafa said...

hah...this is great news, baby!

aku yg dah berkurun ada lesen pon masih takut lagik bawak keter..but bile terpaksa, ok jek..

ceritacherita said...

baiti,
thanks. eh aku tengok kau berani je, siap boleh bawak kereta besar lagi. aku mmg amaze tau kau bawak kereta besar tu.

Julie said...

congratulations again! memang dah berbuih2 dah sound, bertahun2 org suruh ambik lesen, akhirnya tercapai juga! heheh... lepas ni boleh la merasa hang pulak bawak aku ya.

ceritacherita said...

julie,
thanks. boleh2 aku pun terasa nak bawak org pulak. hehehehe.

yatie said...

tahniah............... hihi saya pun ada phobia nak bawak keter.. tapi bila dah bawak lupa plak phobia
more like malas bawak keter

sherry said...

caya lah!!!

ha... lepas ni aku nyer turn plak tumpang kete ngko drive ye, beb.. :-)

ceritacherita said...
This comment has been removed by the author.
mummysyafie said...

kena berani sikit baru leh driving dear. mula² mmg camtu, dah lama esok ok lah tu.

saya pun even berani driving..tapi kalau kat tmpt sesak..mengigil lak

ceritacherita said...

yatie,
thanks. harap hilangla phobia i ni. tadi bawak gi office pun takut2.

sherry,
ha jom kita ronda2.

mummysyafie,
tula ramai kata mula2 mmg camtu, dah lama ok la tu. thanks.

Nadia said...

bravo bebeh!!! bravo!!!
alhamdulillah finally dapat gak the license...
patience is a virtue and finally you got it!
congrats again!!!!

juelee said...

wah tahniaahh.. pasni leh bawa kiter jalan hahahhaa.....

ceritacherita said...

nadia & juelee - thanks, jom jln2.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin